Prequest.nl
laden...

3 manieren waarop IoT de UX van facilities boost

by Dennis Lenssen
september 24, 2019

We brengen gedurende ons leven 90.000 uur door op kantoor. Hoe kun je aan de hand van UX, ofwel de User Experience, toegevoegde waarde creëren? IoT (Internet of Things) speelt een belangrijke rol. Met IoT kun je werkomstandigheden monitoren en aanpassen. Zo spendeer jij je kostbare tijd zo aangenaam mogelijk. Dennis Lenssen - Product Manager PrequestBenieuwd naar hoe IoT de UX van het facilitaire proces een boost kan geven?

Lees dan hieronder 3 manieren hoe IoT jouw facilitaire proces een boost kan geven.

1.  Faciliteer een optimaal werkproces

De User Experience kun je verhogen door data te gebruiken. Data kun je verzamelen door een gebouw te verrijken met sensoren. Sensoren kunnen met IoT data verzamelen. Denk hierbij aan de bezettingsgraad, luchtkwaliteit, temperatuur, CO2-niveau, lichtsterke en het geluidsniveau. Slimme gebouwen reageren direct op veranderingen.  Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Je dag start bij het vinden van een parkeerplek. Medewerkers kunnen via een app checken welke parkeerplekken beschikbaar zijn. Is het te druk, dan pak je de fiets of kom je met het OV. Kom je toch met de auto dan gaan de slagbomen, door het gebruik van nummerplaatherkenning, automatisch open. De bezoeker of medewerker wordt meteen geregistreerd en aangemeld in het FMIS.

De volgende stap is het vinden van de meest geschikte werkplek. Sensoren helpen hierbij. Zo meten aanwezigheidssensoren de activiteit in een ruimte. Hierdoor krijg je inzicht in de bezetting en capaciteit van ruimtes in een gebouw. Uiteraard kun je ook via een app een voorselectie van beschikbare ruimtes en hot seats bekijken. Zodra de medewerker de werkplek betreedt, past het bureau zich automatisch aan op de juiste werkhoogte. En dat brengt ons bij punt 2.

2. Personaliseer de werkomgeving 

IoT maakt het mogelijk om werkplekken te personaliseren. Recent onderzoek van Harvard Business Review wijst uit dat 42%  zijn werkomgeving wil kunnen aanpassen.  Zo wil bijna de helft van alle respondenten de temperatuur in een ruimte kunnen instellen. Een derde wil de controle over de verlichting in het kantoor. Ook staat het beheren van het geluidsklimaat en de geluidsintensiteit hoog op de agenda. Bedrijven spelen hier al slim op in. Zo geeft een farmaceutisch bedrijf medewerkers via een app, de mogelijkheid om de hoeveelheid natuurlijk licht aan te passen. Daarnaast kunnen bedrijven via apps de voorkeuren van medewerkers registeren. Een app attendeert medewerkers vervolgens op ruimtes met bijvoorbeeld veel natuurlijk licht, of een lage geluidsintensiteit.

3. Optimaliseer werkprocessen

Om de dag zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, monitort IoT proactief taken en meldingen. Zo kunnen sensoren monitoren of er in een gereserveerde ruimte beweging wordt gesignaleerd. Wordt er geen activiteit geregistreerd, dan zal de reservering automatisch uit het systeem worden gehaald. Vervolgens wordt de ruimte weer beschikbaar gesteld. Op basis van gebruik worden vergaderzalen, pantry’s en sanitaire ruimtes schoongemaakt. Het schoonmaak team kan hierdoor aandacht geven aan ruimtes die frequenter in  gebruik zijn. Sensoren registeren de beschikbare capaciteit van bijvoorbeeld koffieautomaten en printers. Uiteraard geeft het systeem  tijdig een signaal af voor aanvulling van de voorraad. Leveranciers krijgen deze meldingen direct binnen op een app, waardoor de melding snel opgepakt wordt.

Om het proces van de User Experience continue te verbeteren, is het raadzaam om feedback te verzamelen. Feedback-tools, zoals een app of touchscreen, kunnen realtime data over faciliteiten en services verzamelen. Hierdoor kun je het UX proces continu aanpassen en verbeteren.

Meer info?  Lees hier meer over drie slimme gebouwen

Meer nieuws?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Recent posts