Prequest.nl
laden...

Corona zet exploitatie onder druk

by Linda van Kampen
september 29, 2020

Onderzoek van Bouwstenen Sociaal geeft aan dat de vastgoedexploitatie van zorginstellingen onder druk komt staan als het coronavirus lang aanhoudt. Structurele aanpassingen zijn nodig om zorgvastgoed rendabel te houden.

Aan het onderzoek van Bouwstenen naar de effecten van het coronavirus op strategische vastgoedkeuzes deden 11 zorginstellingen en 5 corporaties mee. Samen zijn ze goed voor circa 2 miljoen vierkante meter vastgoed, de meeste respondenten hadden meer dan 20 gebouwen in hun portefeuille.

Structureel lagere inkomsten

De instellingen verwachten op korte termijn structureel lagere inkomsten als gevolg van leegstand bij ambulante zorg en dagbesteding. “Doordat de dagbesteding zo goed als stil heeft gestaan, is er een enorm productieverlies met financiële consequenties tot gevolg”, aldus Edwin van der Werff, procesmanager van Ons Tweede Huis en één van de respondenten.

Veranderingen op langere termijn

De instellingen die veranderingen op de lange termijn zien, verwachten dat als de anderhalve meter samenleving voortduurt, ze in eerste instantie de activiteiten voor dagbesteding en de plek waar de zorg wordt verleend anders moeten invullen. Als thuiswerken de norm blijft, wordt de bezetting op kantoren lager en is een kleiner kantooroppervlak gewenst.

Inzicht in vastgoed nu en in de toekomst

Vastgoed heeft nog nooit zo in de spotlight gestaan als nu. Maar dat betekent ook dat er nu meer vragen dan ooit zijn over de inzet van vastgoed. Inzicht in de inrichting van vastgoed, bezetting en leegstand is essentieel om strategische keuzes te kunnen maken. Prequest Spacemanagement biedt de oplossing om complexe data te consolideren over meerdere gebouwen en geeft de data op een interactieve wijze weer. Elke ruimte is uniek gecodeerd waardoor je in staat bent om tot unieke inzichten te komen. Je kunt daarnaast ook ruimtegegevens op een specifiek moment in de tijd inzien waardoor je inzicht krijgt in historische, huidige en toekomstige situaties. Doordat de data via één oplossing wordt ontsloten kun je data integraal analyseren en verkrijg je strategisch inzicht in de prestaties van het vastgoed als geheel. Hierdoor blijf je in control, nu en in de toekomst!

Bron: Bouwstenen Sociaal
Meer informatie?

Facility Managers staan aan de frontlinie van het bedrijf om medewerkers tijdens de COVID-19 crisis zo veilig mogelijk te laten werken. Maar is dat genoeg? Wat doe je als de maatregelen nog een lange tijd aanhouden? En welke rol neemt het kantoor in de toekomst in?

Prequest wil jou in deze spannende tijden ondersteunen. Wij hebben een tool ontwikkeld om vast te stellen hoe kantoren zo efficiënt mogelijk ingezet kunnen worden. Meld je hier aan om toegang te krijgen tot de tool!

Recent posts