Drie slimme gebouwen met IoT sensoren
Gebouwen hebben tegenwoordig ook een IQ. Sensoren die gekoppeld zijn aan IoT (Internet of Things) maken een gebouw slimmer. Vandaar dat Prequest drie slimme gebouwen heeft geselecteerd. De slimste van ons rijtje staat in Amsterdam!
1. The Edge Amsterdam
The Edge is uitgerust met ongeveer 30.000 sensoren. Door Internet of Things (IoT)-technologie wordt data die sensoren genereren bruikbaar. Dit alles tilt de werkbeleving naar een nog hoger niveau. De hoofdhuurder van het pand is Deloitte. Sensoren geven realtime inzicht in het gebouw. Denk aan de bezettingsgraad van ruimtes, bewegingen in het gebouw, temperatuur en het verbruik. Hiermee wordt het gebouw efficiënter ingezet. Het gebouw sluit niet gebruikte delen automatisch af, om energie te besparen.
2. The Crystal, Londen
The Crystal is eigendom van Siemens. Het gebouw is uitgerust met meer dan 3,500 data punten. Zo past het lichtsysteem zich automatisch aan op basis van lichtintensiteit en beweging. Ook wordt de binnen- en buitenomstandigheden gemeten. Bij gematigde temperaturen wordt natuurlijke ventilatie gebruikt en gaan de ramen automatisch open. Maar in geval van lage of hoge temperaturen, sluiten de ramen en neemt het binnenventilatiesysteem het over. Om waterafval te minimaliseren, is het gebouw uitgerust met waterbesparende kranen. Een afvalwaterrecyclinginstallatie hergebruikt 100% van het water in het gebouw. Dit alles levert Siemens veel voordeel op. Zo verbruikt het complex 50% minder stroom en stoot 65 % minder CO2 uit, dan vergelijkbare kantoorgebouwen.
3. Apple Park
Apple Park is het hoofdkantoor van Apple. Het gebouw heeft capaciteit voor 12.000 mensen en wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energie. Zonnepanelen langs het dak genereren genoeg energie, waardoor de meeste delen van het gebouw van stroom worden voorzien. Lokale biobrandstoffen voorzien de andere delen van het gebouw van energie. Het grootste deel van het gebouw bestaat uit een groene ruimte. Hier staan meer dan 7.000 bomen. Sensoren reguleren de temperatuur. Waardoor ventilatiekleppen zich automatisch aanpassen.
Meer info? Lees hier onze blog over slimme gebouwen