Prequest.nl
laden...

Krijgt de thuiswerkplek de functie die het kantoor nu heeft?

november 18, 2020

Over de werkplek van de toekomst worden de meest boude voorspellingen gedaan. Natuurlijk leven we in een tijd waarin beslissingen moeten worden genomen op basis van de helft van de informatie die we normaalgesproken hebben, maar ik vraag me af welke data aan deze voorspellingen ten grondslag liggen.

Zeker, er worden veel onderzoeken gedaan rondom de beleving van thuiswerken. Ook door ons. Inmiddels hebben we wereldwijd data van meer dan 145.000 respondenten verzameld over thuiswerken en verkeren we in de unieke positie om deze te vergelijken met die van meer dan 800.000 respondenten over hun kantoor. Kort door de bocht is de conclusie dat thuiswerken technisch goed mogelijk is, zelfs waar dat vóór Covid-19 nog niet het geval was. Daarbij is de (zelf-ingeschatte) productiviteit hoger dan op menig kantoor, kunnen mensen zich thuis beter concentreren en worden ook gesprekken beter ondersteund. Niet toevallig allemaal zaken waar je akoestische privacy voor nodig hebt.

Minpunten

Maar is hiermee alles wat met thuiswerken te maken heeft positief, en voor iedereen? Zeker niet. Werknemers die geen aparte werkkamer hebben (vaak jongeren) zijn minder tevreden. De connectie met de organisatie en het team vertoont de eerste breuklijnen: leren van anderen en sociale interactie worden thuis (logischerwijs) slechter beoordeeld dan op kantoor. En ook teams waar creativiteit en innovatie centraal staan floreren thuis ruim minder goed.

Niet zo zwart-wit

Hoe het kantoor eruit gaat zien is dus nog lastig te zeggen, maar laten we vooral streven naar balans: en-en in plaats van of-of. Thuiswerken verloopt zeker nog niet perfect, maar inmiddels is wel bewezen dat het op bepaalde vlakken toegevoegde waarde biedt ten opzichte van een kantoor. Laten we dus hopen dat de goede kanten ervan blijven en dat werknemers de keuze zelf mogen maken. Als daarnaast het kantoor sociale interactie meer gaat faciliteren, zonder dat meteen alle focusactiviteiten overboord worden gegooid en het een clubhuis wordt, zijn we al een heel eind op de goede weg.

Bron: Facto
Recent posts