Prequest.nl
laden...

Slimme gebouwen met IoT sensoren

by Take De Beer
juli 29, 2019
Gebouwen kosten geld. Niet alleen de aankoop, maar denk ook aan het onderhoud, de verlichting en de verwarming. Terwijl ze soms maar gedeeltelijk in gebruik zijn. En hoe staat het met verdiepingen die meestal leeg staan? Dan zou je het onderhoud hierop kunnen aanpassen. Maar hoe weet je welk deel van het gebouw minder gebruikt wordt? Maak er een smart building van! Tijd voor een blog over slimme gebouwen.

Slimme gebouwen staan sinds een aantal jaren in de spotlight. En dat is niet vreemd. De facility manager heeft mogelijkheden om binnen een kort tijdsbestek:

• operationele kosten te verlagen
• duurzaamheidsdoelstellingen te behalen
• tevredenheid van medewerkers te verhogen

Wat maakt een gebouw smart?

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van slimme gebouwen het gebruik van robotica en AI. Maar wat maakt een gebouw nu slim? Een slim gebouw maakt gebruik van technologieën en applicaties die apparaten en locaties uitrusten om allerlei soorten data te verzamelen. Deze data wordt vervolgens omgezet tot informatie die idealiter leiden tot slimme acties. Data wordt onder andere door sensoren verzameld. Die sensoren zijn uitgerust met tracking features om beweging, luchtdruk, licht, temperatuur en watergebruik te volgen en meten. Een smart building is dus uitgerust met de juiste technologie om deze stroom aan data te verwerken en analyseren, en om meteen te reageren op mensen of apparaten.

Dat bedrijven hier actief mee bezig zijn, blijkt ook uit de groei die de markt voor sensoren doormaakt. Het wereldwijde groeipercentage voor sensoren is tussen 2015 en 2020 vastgesteld op 78,8% – met een totale omzet van 1,3 miljard US dollar.

Hoe verbind je de data?

Het gebouw slim uitrusten met sensoren en netwerken is één stap, maar denk ook aan data die beschikbaar is binnen verschillende systemen. Naast bijvoorbeeld sensoren verzamelt het FMIS ook data over het gebruik en onderhoud van ruimtes in een gebouw. Om de data om te zetten tot waardevolle informatie is het van belang in elke stap van het proces data te verzamelen en te gebruiken voor de volgende fase.

De dataloop wordt voltooid wanneer verbeterde gedragstechnologieën geautomatiseerde acties mogelijk maken of wanneer menselijke beslissingen op een analytische manier worden ondersteund zodat acties verbeteren

Hoe geef je deze informatie weer?

Dat doe je door data met elkaar te verbinden en visueel weer te geven. Dat klinkt simpel, maar het vereist technische en tactische kennis van systemen, data en regelgeving. Met de oplossingen voor Space Management van Prequest is dat eenvoudig. Die koppelen de plattegrond van jouw gebouw aan de aanwezige systemen – zoals het programma met de reserveringen van de vergaderzaal, de bewegings- en lichtsensoren in de ruimten. De software zet al die gegevens om in informatie op de plattegrond van je gebouw.

Zo krijg je inzicht in het gebruik en neem je betere beslissingen. Is er geen beweging op een verdieping? Dan hoeft er geen licht te branden. Zijn er geen afspraken meer? Dan schakelt de verwarming uit. Op die manier ga je verantwoord om met het gebouw.

Interesse?

Is een smart building ook iets voor jou? Natuurlijk! Neem contact met ons op voor een gratis demo of een vrijblijvend gesprek.

Meer nieuws?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Recent posts